Cukrowe Misie-Pysie
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką.
  2. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.
  3. Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię, włożyć na godzinę do lodówki.
  4. Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm.
  5. Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu lub lepić płaskie formy jak z plasteliny.
  6. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka.
  7. Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
  8. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!