Cupcakes jabłkowe różyczki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 200 °C
  • mała taca do muffinów (na 12 babeczek)

Składniki:

  • cukier puder - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 180 gramów
  • mąka - 350 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • jabłka - 1.5 kilogramów
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • woda - 125 mililitrów
  • sok z cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodaj cukier puder, Kasię, całe jajko i żółtko. Wyrób ciasto.
  2. Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.
  3. Wodę i sok z cytryny wlej do garnka. Dodaj plasterki jabłek i podgrzewaj przez ok. 3-5 minut (woda nie powinna się zagotować - jabłka należy jedynie zmiękczyć, żeby dało się modelować ich kształt).
  4. Rozwałkuj ciasto, przy pomocy szklanki wytnij w nim kółka, a następnie umieść je w tacce do muffinów wysmarowanej Kasią. Ułóż plasterki jabłek tak, żeby utworzyły kształt róży. Rozpocznij kształtowanie różyczki od zewnętrznej warstwy. Plasterki jabłek układaj na cieście w otworach foremki, formując z nich małe falki, aż do środka babeczki. Kolejne kręgi jabłek powinny utworzyć kształt różyczki.
  5. Piecz w temp. 200°C (180°C, jeśli piekarnik jest wyposażony w termoobieg) przez 40-50 minut. Odstaw do wystygnięcia, a następnie posyp cynamonem i cukrem pudrem.