Curry pomidorowo – ziemniaczane

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki3 sztuki
olej
czerwona cebula1 sztuka
pieprz1 łyżeczka
mleko kokosowe400 mililitrów
kardamon 1 łyżeczka
goździki3 sztuki
ząbki czosnku2 sztuki
imbir1 łyżeczka
pomidory z puszki4 sztuki
laska cynamonu1 sztuka
curry5 sztuk
ryż1 szklanka
chilli0.5 łyżeczek
gorczyca0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj. Pokrój w kostkę.
Krok 2
W oddzielnym garnku ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Do wody dodaj trochę mleka kokosowego, kilka goździków i strączki kardamonu.
Krok 3
Cebulę pokrój w plastry i podsmaż. Dodaj soczewicę.
Krok 4
Następnie zgnieć czosnek, wymieszaj z imbirem, chilli, dodaj do cebuli wymieszaj.
Krok 5
Następnie dodaj pomidory i sól.
Krok 6
Smaż kilka chwil, dodaj ziemniaki i przyprawy. Smaż przez 5 minut.
Krok 7
Na koniec wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia Podaj z ryżem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl