Curry pomidorowo – ziemniaczane

Składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • olej
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • kardamon - 1 łyżeczka
  • goździki - 3 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • pomidory z puszki - 4 sztuki
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • curry - 5 sztuk
  • ryż - 1 szklanka
  • chilli - 0.5 łyżeczek
  • gorczyca - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Pokrój w kostkę.
  2. W oddzielnym garnku ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Do wody dodaj trochę mleka kokosowego, kilka goździków i strączki kardamonu.
  3. Cebulę pokrój w plastry i podsmaż. Dodaj soczewicę.
  4. Następnie zgnieć czosnek, wymieszaj z imbirem, chilli, dodaj do cebuli wymieszaj.
  5. Następnie dodaj pomidory i sól.
  6. Smaż kilka chwil, dodaj ziemniaki i przyprawy. Smaż przez 5 minut.
  7. Na koniec wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia Podaj z ryżem.