Curry warzywne
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 250 gramów
  • okra - 250 gramów
  • zielony groszek (mrożony) - 250 gramów
  • kalafior (same różyczki) - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka - 1 sztuka
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 1 łyżeczka
  • klarowane masło - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • zielona papryczka chili - 1 sztuka
  • suszone liście curry - 10 sztuk
  • jogurt naturalny gęsty - 200 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedź, zachowując wodę spod gotowania.
  2. Obierz imbir i czosnek, a następnie zgnieć w moździerzu razem z ziarnami gorczycy.
  3. W rondlu lub woku rozgrzej klarowane masło. Wsyp przyprawy w proszku, czyli kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę i wymieszaj. Dodaj pozbawioną pestek i pokrojoną w paski papryczkę chili oraz liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund.
  4. Dodaj ziemniaki, zielony groszek, okrę z odciętymi ogonkami i różyczki kalafiora. Podlej nieco wodą spod gotowania ziemniaków i duś, aż jarzyny częściowo zmiękną, pozostając jędrne.
  5. Posól do smaku, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj.