Curry warzywne

16


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki250 gramów
okra250 gramów
zielony groszek (mrożony)250 gramów
kalafior (same różyczki)1 sztuka
ząbek czosnku3 sztuki
kawałek imbiru wielkości kciuka1 sztuka
Gorczyca z Kanady Knorr1 łyżeczka
klarowane masło1 łyżka
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżeczka
Chili z Indii Knorr1 łyżeczka
kurkuma mielona1 łyżeczka
zielona papryczka chili1 sztuka
suszone liście curry10 sztuk
jogurt naturalny gęsty200 mililitrów
sól do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedź, zachowując wodę spod gotowania.
Krok 2
Obierz imbir i czosnek, a następnie zgnieć w moździerzu razem z ziarnami gorczycy.
Krok 3
W rondlu lub woku rozgrzej klarowane masło. Wsyp przyprawy w proszku, czyli kmin, chili i kurkumę, a po chwili dodaj imbir, czosnek i gorczycę i wymieszaj. Dodaj pozbawioną pestek i pokrojoną w paski papryczkę chili oraz liście curry. Smaż kilkadziesiąt sekund.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, zielony groszek, okrę z odciętymi ogonkami i różyczki kalafiora. Podlej nieco wodą spod gotowania ziemniaków i duś, aż jarzyny częściowo zmiękną, pozostając jędrne.
Krok 5
Posól do smaku, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl