Curry z bakłażana
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażany - 6 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • zielona papryczka chilli - 1 sztuka
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • ziarna sezamu - 1 łyżeczka
  • ziarna kolendry - 1 łyżka
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 0.25 łyżeczek
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • olej
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażany wzdłuż w ćwiartki i obsmaż na oleju, aż będą jasnobrązowe. Odsącz je z tłuszczu i odstaw.
  2. Papryczki chilli pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż ziarna kolendry i papryczki chili. Dodaj kurkumę, wiórki kokosowe, a następnie mini kostki Knorr.
  3. Ziarna sezamu upraż na blasze i rozgnieć na proszek. Dodaj podsmażone wcześniej chilli z wiórkami. Rozgnieć wszystko w moździerzu na drobno.
  4. Rozgniecioną masę przesyp do garnka i zalej 300 mililitrami wody. Zagotuj. Paprykę pokrój w plastry.
  5. Dodaj bakłażany i pokrojoną w plastry paprykę. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut, a następnie wsyp cukier i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  6. Na patelni rozgrzej masło. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Smaż ziarna gorczycy, aż zaczną pękać. Danie podawaj na ciepło, polane masłem ze smażoną gorczycą.