Curry z bakłażana

4


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
bakłażany6 sztuk
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
żółta papryka1 sztuka
zielona papryczka chilli1 sztuka
czerwona papryczka chilli1 sztuka
wiórki kokosowe2 łyżki
ziarna sezamu1 łyżeczka
ziarna kolendry1 łyżka
Gorczyca z Kanady Knorr0.25 łyżeczek
Kurkuma z Indii Knorr1 łyżeczka
brązowy cukier1 łyżka
masło1 łyżka
olej roślinny3 łyżki
olej
woda300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój bakłażany wzdłuż w ćwiartki i obsmaż na oleju, aż będą jasnobrązowe. Odsącz je z tłuszczu i odstaw.
Krok 2
Papryczki chilli pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż ziarna kolendry i papryczki chili. Dodaj kurkumę, wiórki kokosowe, a następnie mini kostki Knorr.
Krok 3
Ziarna sezamu upraż na blasze i rozgnieć na proszek. Dodaj podsmażone wcześniej chilli z wiórkami. Rozgnieć wszystko w moździerzu na drobno.
Krok 4
Rozgniecioną masę przesyp do garnka i zalej 300 mililitrami wody. Zagotuj. Paprykę pokrój w plastry.
Krok 5
Dodaj bakłażany i pokrojoną w plastry paprykę. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut, a następnie wsyp cukier i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 6
Na patelni rozgrzej masło. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Smaż ziarna gorczycy, aż zaczną pękać. Danie podawaj na ciepło, polane masłem ze smażoną gorczycą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl