Curry z bakłażana

4


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
bakłażany6 sztuk
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
żółta papryka1 sztuka
zielona papryczka chilli1 sztuka
czerwona papryczka chilli1 sztuka
wiórki kokosowe2 łyżki
ziarna sezamu1 łyżeczka
ziarna kolendry1 łyżka
gorczyca0.25 łyżeczek
kurkuma1 łyżeczka
brązowy cukier1 łyżka
masło1 łyżka
olej roślinny3 łyżki
olej
woda300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój bakłażany wzdłuż w ćwiartki i obsmaż na oleju, aż będą jasnobrązowe. Odsącz je z tłuszczu i odstaw.
Krok 2
Papryczki chilli pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż ziarna kolendry i papryczki chili. Dodaj kurkumę, wiórki kokosowe, a następnie mini kostki Knorr.
Krok 3
Ziarna sezamu upraż na blasze i rozgnieć na proszek. Dodaj podsmażone wcześniej chilli z wiórkami. Rozgnieć wszystko w moździerzu na drobno.
Krok 4
Rozgniecioną masę przesyp do garnka i zalej 300 mililitrami wody. Zagotuj. Paprykę pokrój w plastry.
Krok 5
Dodaj bakłażany i pokrojoną w plastry paprykę. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut, a następnie wsyp cukier i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 6
Na patelni rozgrzej masło. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Smaż ziarna gorczycy, aż zaczną pękać. Danie podawaj na ciepło, polane masłem ze smażoną gorczycą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl