Curry z kalafiora i ziemniaków
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • olej roślinny - 40 gramów
  • cebula - 100 gramów
  • imbir - 20 gramów
  • czosnek - 15 gramów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 5 gramów
  • Kurkuma z Indii Knorr - 2 gramy
  • Curry Knorr - 5 gramów
  • pomidory w puszce - 1 opakowanie
  • kalafior - 300 gramów
  • ziemniaki - 200 gramów
  • zielona papryczka chilli - 10 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • indyjski chleb naan - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż przez 5 minut pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przyprawy: starty imbir, posiekany czosnek, kurkumę, kminek i curry. Smaż jeszcze jedną minutę.
  2. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Chili przekrój wzdłuż na pół i pozbądź się pestek.
  3. Wlej na patelnię pomidory z puszki i 200 ml wody, następnie dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr.
  4. Dodaj ziemniaki, kalafior i chili. Duś pod przykrywką ok. 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Kiedy warzywa będą miękkie usuń chili i dodaj sok z cytryny. Podawaj z jogurtem i listkami świeżej kolendry.