Curry z krewetek z nutą kokosową

Składniki:

  • cukier - 2 łyżeczki
  • kolendra - 10 sztuk
  • pomidor pokrojony w kostkę - 1 szklanka
  • niesłodzone mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • pasta curry - 2 łyżki
  • sos rybny - 3 łyżki
  • bulion drobiowy - 1 szklanka
  • drobno pokrojona cebula - 1 szklanka
  • olej z orzeszków - 1 łyżka
  • siekana dymka - 1 szklanka
  • surowy krewetki - 1 kilogram
  • cząstki limonki - 10 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do zarumienienia.
  2. Zmniejsz ogień, dodaj dymki i pastę curry. Mieszaj i smaż przez około minutę.
  3. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion i sos rybny. Dodaj cukier i zagotuj.
  4. Włóż pomidory i gotuj około 2 minuty.
  5. Dodaj krewetki i gotuj około 3 minuty. Udekoruj listkami kolendry, podawaj z limonką.