Curry z kurczaka w ostrym sosie

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • chili - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • kmin rzymski - 2 łyżeczki
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • kurkuma - 1 szczypta
  • kardamon - 1 szczypta
  • cynamon - 1 szczypta
  • kolendra - 1 szczypta
  • ryż 100gr

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj jogurt z mieloną gorczycą, kminem, przyprawą Knorr tak aby powstała marynata. Następnie włóż do niej pokrojonego kurczaka i odstaw wszystko na noc.
  2. Teraz dodaj garam masala, kolendrę i 150 ml wody a potem duś wszystko kolejny kwadrans. Na końcu dodaj poszatkowane chili.
  3. Do tego dolej szklankę wody oraz kurkumę, kardamon i cynamon. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem dopóki ryż nie zmięknie.
  4. Po marynowaniu smaż kurczaka na oleju przez kwadrans a następnie dodaj cebulę i poczekaj aż się podsmaży.
  5. Na osobnej patelni podsmaż cebulę, imbir, czosnek oraz 10 dag ryżu.
  6. Odkryj naczynie i gotuj aż wyparuje nadmiar wody. Serwuj ryż z kurczakiem i sosem.