Curry ze smażonej dyni i ziemniaków
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 400 gramów
  • ziemniaki - 300 gramów
  • mleko kokosowe - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • papryka - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej - 0.5 szklanek
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • cynamon - 1 sztuka
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Obraną dynię i ziemniaki pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Czosnek, cebulę i papryczkę chili posiekaj.
  2. Na oleju podsmaż czosnek, cebulę i chili. Gdy się lekko zrumienią, dodaj ziemniaki.
  3. Teraz wsyp wszystkie przyprawy i całość smaż 2-3 minuty.
  4. Dodaj kostkę z dyni i smaż kolejne 2 minuty.
  5. Po tym czasie wlej mleko kokosowe.
  6. Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego i całość duś, aż składniki zmiękną i sos dobrze zgęstnieje. Podawaj posypane świeżo posiekaną kolendrą i skropione sokiem z cytryny.