Curry z soczewicy
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe - 4 łyżki
  • pomidory - 4 sztuki
  • żółta soczewica - 0.75 szklanek
  • bakłażan - 2 sztuki
  • Kurkuma z Indii Knorr - 0.2 łyżeczek
  • cukier - 1 szczypta
  • pasta z tamaryndowca - 10 gramów
  • suszone chili - 3 sztuki
  • nasiona kolendry - 5 łyżeczek
  • olej - 5 łyżek
  • kumin - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kolendrę, kumin, chili oraz wiórki kokosowe. Podgrzewaj kilka minut, mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Posiekaj pomidory, bakłażana i cebulę. Umytą soczewicę zagotuj i wsyp do niej kurkumę. Dodaj również kostkę Rosołu z kury Knorr i gotuj całość przez kwadrans.
  3. Utrzyj w moździerzu wcześniej przygotowane przyprawy z kokosem.
  4. Gdy soczewica zmięknie, dorzuć do niej cebulę, bakłażana, pomidory oraz przygotowany kokos i gotuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj cukier oraz pastę tamaryndową i mieszając, gotuj jeszcze dwie minuty.
  5. Nasiona gorczycy usmaż na patelni, posyp nimi soczewicę i podawaj.