Przygotowanie |
Krok 1 |
W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund. |
Krok 2 |
Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru. |
Krok 3 |
Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje. |
Krok 4 |
Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min. |
Krok 5 |
Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min. |
Krok 6 |
Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem. |