Curry z tuńczykiem

16


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
filet z tuńczyka800 gramów
olej kokosowy dziewiczy (extra vergine)1 łyżka
Cynamon z Wietnamu Knorr0.25 łyżeczek
Goździki z Indonezji Knorr4 sztuki
czerwona cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
kawałek imbiru wielkości kciuka1 sztuka
nasiona kolendry1 łyżeczka
Chili z Indii Knorr2 łyżeczki
kurkuma mielona2 łyżeczki
pomidor2 sztuki
zielona papryczka chili2 sztuki
mleczko kokosowe500 mililitrów
pasta tamaryndowa1 łyżeczka
cukier brązowy do smaku1 szczypta
sól do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund.
Krok 2
Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru.
Krok 3
Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje.
Krok 4
Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min.
Krok 5
Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min.
Krok 6
Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl