Curry z tuńczykiem

16


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
filet z tuńczyka800 gramów
olej kokosowy dziewiczy (extra vergine)1 łyżka
cynamon0.25 łyżeczek
goździki4 sztuki
czerwona cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
kawałek imbiru wielkości kciuka1 sztuka
nasiona kolendry1 łyżeczka
chili2 łyżeczki
kurkuma mielona2 łyżeczki
pomidor2 sztuki
zielona papryczka chili2 sztuki
mleczko kokosowe500 mililitrów
pasta tamaryndowa1 łyżeczka
cukier brązowy do smaku1 szczypta
sól do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W rondlu lub woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj zgniecione nożem na desce goździki oraz cynamon i smaż kilkanaście sekund.
Krok 2
Dodaj pokrojoną w łódki cebulę i smaż, aż nabierze lekko złotego koloru.
Krok 3
Dodaj imbir, czosnek i ziarna kolendry, wcześniej zgniecione w moździerzu na pastę z odrobiną wody. Smaż, aż woda odparuje.
Krok 4
Wsyp chili i kurkumę, wymieszaj. Dołóż pokrojone w ósemki pomidory i nacięte wzdłuż, pozbawione pestek zielone chili. Podlej nieco nieco wodą i duś 4 - 5 min.
Krok 5
Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną w kostkę rybę i pastę tamaryndową. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 min.
Krok 6
Dopraw do smaku solą i ew. cukrem. Podawaj z ryżem.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl