Curry z wołowiną na ostro

Składniki:

  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1.5 łyżeczek
  • cukier - 1 szczypta
  • starty imbir - 1 łyżka
  • kolendra - 2 łyżki
  • makaron ryżowy - 12 dekagramów
  • groszek cukrowy - 20 dekagramów
  • polędwica wołowa - 30 dekagramów
  • trawa cytrynowa - 2 łyżki
  • roztarty ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwona pasta curry - 1 łyżeczka
  • niesłodzone mleko kokosowe - 1 szklanka
  • siekana szalotka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w paski.
  2. Szalotki, trawę cytrynową, czosnek, imbir, sól, pastę curry i cukier dokładnie zmiksuj.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, przecedź, przelej wodą i odsącz.
  4. W woku rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż mięso.
  5. Dodaj groszek i smaż 30 sekund. Przełóż do naczynia.
  6. W woku rozgrzej resztę oleju, włóż szalotki z przyprawami i smaż przez 2 minuty. Wlej mleko kokosowe i gotuj do czasu, gdy zgęstnieje.
  7. Włóż mięso, groszek i kolendrę. Podawaj z makaronem.