Curry z wołowiny z ziemniaczanym puree
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Rostbef wołowy - 500 gramów
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • margaryna - 30 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • czerwone wino - 120 mililitrów
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • pieczarki - 250 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • Curry Knorr - 30 gramów
  • olej - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Gdy się zrumieni, dodaj curry, posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki.
  3. Następnie dodaj posiekane pomidory i wlej wino. Całość gotuj ok. 20 minut, aż większość płynu wyparuje i mięso zrobi się miękkie.
  4. Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj.
  5. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je, dodaj ugotowany sos Fix Knorr oraz margarynę.
  6. Całość mieszaj, aż powstanie puree.
  7. Gorące puree przełóż do naczynia żaroodpornego. W środku zrób wgłębienie i wlej mięso wraz z odrobiną sosu. Całość skrop oliwą i piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut, aż ziemniaki zrobią się rumiane na zewnątrz.