Przygotowanie |
Krok 1 |
Posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem głęboką formę o wymiarach 20 cm x 30 cm. Idealnie nada się brytfanka do pieczenia o prostych bokach. Nagrzej piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4. |
Krok 2 |
Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie ucierając masę. |
Krok 3 |
Do masy przesiej mąkę i starannie wymieszaj, aż składniki się połączą. |
Krok 4 |
Ciasto przełóż do formy, wyrównując poziom szpatułką. Piecz w piekarniku przez 45-50 minut, aż będzie sprężyste i nabierze złotego koloru. Możesz także sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. |
Krok 5 |
Studź ciasto w formie przez 30 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. |
Krok 6 |
Wybierz z listy cyfrę, której kształt chcesz nadać ciastu. Ułóż ciasto zgodnie z instrukcją, wydrukuj i wytnij odpowiedni szablon.
Przy pomocy ostrego noża wytnij ciasto, wykorzystując wybrany szablon, i ułóż je na dużej desce.
|
Krok 7 |
Utrzyj Kasię z cukrem pudrem, dodając niewielką ilość mleka, aby uzyskać konsystencję pozwalającą na rozsmarowanie.
Zielonym kolorem zabarw trochę kremu i posmaruj nim bok ciasta.
|
Krok 8 |
Kremem zabarwionym na szaro posmaruj wierzch ciasta, aby stworzyć drogę. Dodaj więcej barwnika do szarego kremu, aby przyciemnić kolor o parę tonów. Włóż krem do szprycy i narysuj nim krótkie linie na środku i poboczu drogi. |
Krok 9 |
Na drodze ułóż modele samochodzików. |