Cygańska zupinka
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kiełbasa - 200 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • zielenina - 1 pęczek
  • woda - 3 szklanki
  • cebula - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana - 3 łyżki
  • smalec - 1 łyżka
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 2 łyżki
  • boczek wędzony - 200 gramów
  • pomidory - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Na smalcu podsmaż posiekaną cebulę oraz boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory bez skórki.
  2. Gdy wszystko się przesmaży, dodaj kiełbasę pokrojoną w krążki.
  3. Podlej 3 szklankami wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj pod przykryciem 10 minut.
  4. Do zupy włóż ziemniaki i liść laurowy. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę, Ketchup Hellmann’s Łagodny oraz posiekaną zieleninę. Zagotuj i podawaj, np. z pieczywem.