Cykoria zapiekana z boczkiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cykoria sałatkowa, duże główki - 4 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • mąka - 1 łyżka
  • ser twardy starty, no szwajcarski lub gruyere - 250 gramów
  • chudy boczek lub szynka - 4 plastry
  • Rama Classic - 2 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220°C. Odetnij dolne części cykorii i przekrój ja na pół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj cykorie przez 10 minut. Dobrze odcedź. Lekko natłuść naczynie do pieczenia za pomocą 2 łyżek margaryny.
  2. Wymieszaj razem mleko, gałkę muszkatołową i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę sera. Całość wymieszaj.
  3. Owiń każdą cykorię w plasterek szynki i umieść w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem. Posyp pozostałym serem. Piecz przez 35 minut aż do uzyskania złocistego koloru.