Cykoria zapiekana z boczkiem

29


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
cykoria sałatkowa, duże główki4 sztuki
mleko250 mililitrów
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr0.5 łyżeczek
mąka1 łyżka
ser twardy starty, no szwajcarski lub gruyere250 gramów
chudy boczek lub szynka4 plastry
Rama Classic2 łyżki
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Odetnij dolne części cykorii i przekrój ja na pół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj cykorie przez 10 minut. Dobrze odcedź. Lekko natłuść naczynie do pieczenia za pomocą 2 łyżek margaryny.
Krok 2
Wymieszaj razem mleko, gałkę muszkatołową i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę sera. Całość wymieszaj.
Krok 3
Owiń każdą cykorię w plasterek szynki i umieść w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem. Posyp pozostałym serem. Piecz przez 35 minut aż do uzyskania złocistego koloru.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl