Cykoria zapiekana z boczkiem

29


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
cykoria sałatkowa, duże główki4 sztuki
mleko250 mililitrów
gałka muszkatołowa0.5 łyżeczek
mąka1 łyżka
ser twardy starty, no szwajcarski lub gruyere250 gramów
chudy boczek lub szynka4 plastry
Rama Classic2 łyżki
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Odetnij dolne części cykorii i przekrój ja na pół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj cykorie przez 10 minut. Dobrze odcedź. Lekko natłuść naczynie do pieczenia za pomocą 2 łyżek margaryny.
Krok 2
Wymieszaj razem mleko, gałkę muszkatołową i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę sera. Całość wymieszaj.
Krok 3
Owiń każdą cykorię w plasterek szynki i umieść w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem. Posyp pozostałym serem. Piecz przez 35 minut aż do uzyskania złocistego koloru.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl