Przygotowanie |
Krok 1 |
Nagrzej piekarnik do 220°C. Odetnij dolne części cykorii i przekrój ja na pół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj cykorie przez 10 minut. Dobrze odcedź. Lekko natłuść naczynie do pieczenia za pomocą 2 łyżek margaryny. |
Krok 2 |
Wymieszaj razem mleko, gałkę muszkatołową i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę sera. Całość wymieszaj. |
Krok 3 |
Owiń każdą cykorię w plasterek szynki i umieść w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem. Posyp pozostałym serem. Piecz przez 35 minut aż do uzyskania złocistego koloru. |