CYNAMONEK Z MUSEM GRUSZKOWYM
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180°C °C

Składniki:

    ciasto cynamonowe
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cynamon - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mleko - 250 mililitrów
  • mąka - 200 gramów
  • krem cappucino
  • żóltko - 4 sztuki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 750 mililitrów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cappucino orzechowe - 4 łyżki
  • mus gruszkowy
  • mus gruszkowy - 1 słoik
  • żelatyna - 3 łyżki
  • dodatki
  • wódka korzenna - 25 mililitrów
  • kakao - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię utrzeć z pudrem na puch, dodawać po jednym żółtku i ucierać na jednolita masę. Dodać mleko i połączone suche składniki. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta.
  2. Podzielić na dwie części. Piec w 180°C ok 35 minut.
  3. Krem: żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić. Kasię utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, połączyć.
  4. Mus: żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić, zmiksować z musem.
  5. Wykończenie: blaty ciasta nasączyć wódką. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta.
  6. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia.
  7. Następnie wyłożyć drugą część kremu i przykryć ciastem.
  8. Posmarować ciasto resztą kremu i posypać kakao. Jeśli nie mamy musu z gruszek, wystarczy 5 świeżych gruszek ugotować w syropie z cukru i wody, po czym zmiksować z odrobiną soku z cytryny.