CYNAMONEK Z MUSEM GRUSZKOWYM

2


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto cynamonowe:
jajko4 sztuki
cukier puder200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
cynamon1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
mleko250 mililitrów
mąka200 gramów
Krem cappucino:
żóltko4 sztuki
budyń waniliowy1 opakowanie
mleko750 mililitrów
mąka pszenna3 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
cukier4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cappucino orzechowe4 łyżki
Mus gruszkowy:
mus gruszkowy1 słoik
żelatyna3 łyżki
Dodatki:
wódka korzenna25 mililitrów
kakao3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Kasię utrzeć z pudrem na puch, dodawać po jednym żółtku i ucierać na jednolita masę. Dodać mleko i połączone suche składniki. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta.
Krok 2
Podzielić na dwie części. Piec w 180°C ok 35 minut.
Krok 3
Krem: żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić. Kasię utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, połączyć.
Krok 4
Mus: żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić, zmiksować z musem.
Krok 5
Wykończenie: blaty ciasta nasączyć wódką. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta.
Krok 6
Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia.
Krok 7
Następnie wyłożyć drugą część kremu i przykryć ciastem.
Krok 8
Posmarować ciasto resztą kremu i posypać kakao. Jeśli nie mamy musu z gruszek, wystarczy 5 świeżych gruszek ugotować w syropie z cukru i wody, po czym zmiksować z odrobiną soku z cytryny.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl