Cynamonowe churros
  • 0 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • woda - 1 szklanka
  • brązowy cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • duże jajka - 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • cukier do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj Kasię, cukier, sól. Do wrzątku wsyp mąkę wymieszaną z cynamonem.
  2. Zdejmij z palnika, ucieraj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudź.
  3. Do wystudzonej masy wbijaj jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
  4. Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przełóż do niego ciasto i wyciśnij długie kawałki na papier do pieczenia.
  5. Papier z ciastem potnij na spore kawałki, aby łatwo było zrzucać ciasto do oleju.
  6. Olej dobrze rozgrzej. Kiedy stanie się gorący, wrzuć ciasteczka i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i oprósz cukrem.