Cynamonowe kruche z budyniem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka krupczatka - 1.5 szklanek
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana - 4 łyżeczki
  • żółtko - 2 sztuki
  • jabłka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cynamon - 1 unit
  • cukier waniliowy - 0.5 opakowań
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier trzcinowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ugniatamy, 1/3 ciasta odkładamy i mieszamy z łyżką kakao i wkładamy do zamrażarki.
  2. Pozostałą część ciasta wkładamy na 30 minut do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na foremce wysmarowanej Kasią, układamy na wierzchu pokrojone w ósemki jabłka, posypujemy je cynamonem i 2 łyżkami brązowego cukru.
  3. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
  4. Po upływie tego czasu wylewamy na gorące ciasto gorący budyń.
  5. Na wierzch ucieramy na tarce brązowe ciasto z zamrażarki i podpiekamy ciasto jeszcze 15 minut.