Cynamonowe ślimaczki

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka3 szklanki
mleko0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
cukier0.6 szklanek
rodzynki10 dekagramów
drożdże4 dekagramy
żółtka1 sztuka
cynamon1 łyżka
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mleko lekko rozgrzać.
Krok 2
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie.
Krok 3
Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru.
Krok 4
Zaczyn wlać w zagłębienie.
Krok 5
Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonej Kasi, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli.
Krok 6
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 7
Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto.
Krok 8
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm.
Krok 9
Resztę Kasi stopić, posmarować powierzchnię ciasta.
Krok 10
Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 11
Wymieszać z cynamonem i resztą cukru.
Krok 12
Równo rozłożyć na cieście.
Krok 13
Placek zwinąć mocno w rulon.
Krok 14
Kroić w plastry grubości 2,5 cm.
Krok 15
Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki.
Krok 16
Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 17
Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl