Przygotowanie |
Krok 1 |
Mleko lekko rozgrzać. |
Krok 2 |
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie. |
Krok 3 |
Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. |
Krok 4 |
Zaczyn wlać w zagłębienie. |
Krok 5 |
Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonej Kasi, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli. |
Krok 6 |
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. |
Krok 7 |
Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto. |
Krok 8 |
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm. |
Krok 9 |
Resztę Kasi stopić, posmarować powierzchnię ciasta. |
Krok 10 |
Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. |
Krok 11 |
Wymieszać z cynamonem i resztą cukru. |
Krok 12 |
Równo rozłożyć na cieście. |
Krok 13 |
Placek zwinąć mocno w rulon. |
Krok 14 |
Kroić w plastry grubości 2,5 cm. |
Krok 15 |
Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. |
Krok 16 |
Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. |
Krok 17 |
Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C. |