Cynamonowe ślimaczki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • mleko - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 0.6 szklanek
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • drożdże - 4 dekagramy
  • żółtka - 1 sztuka
  • cynamon - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko rozgrzać.
  2. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie.
  3. Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru.
  4. Zaczyn wlać w zagłębienie.
  5. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonej Kasi, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli.
  6. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  7. Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto.
  8. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm.
  9. Resztę Kasi stopić, posmarować powierzchnię ciasta.
  10. Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  11. Wymieszać z cynamonem i resztą cukru.
  12. Równo rozłożyć na cieście.
  13. Placek zwinąć mocno w rulon.
  14. Kroić w plastry grubości 2,5 cm.
  15. Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki.
  16. Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  17. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C.