| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mleko lekko rozgrzać. |
| Krok 2 |
| Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie. |
| Krok 3 |
| Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. |
| Krok 4 |
| Zaczyn wlać w zagłębienie. |
| Krok 5 |
| Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonej Kasi, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli. |
| Krok 6 |
| Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. |
| Krok 7 |
| Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto. |
| Krok 8 |
| Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm. |
| Krok 9 |
| Resztę Kasi stopić, posmarować powierzchnię ciasta. |
| Krok 10 |
| Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. |
| Krok 11 |
| Wymieszać z cynamonem i resztą cukru. |
| Krok 12 |
| Równo rozłożyć na cieście. |
| Krok 13 |
| Placek zwinąć mocno w rulon. |
| Krok 14 |
| Kroić w plastry grubości 2,5 cm. |
| Krok 15 |
| Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. |
| Krok 16 |
| Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. |
| Krok 17 |
| Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C. |