Cynamonowe ślimaczki drożdżowe
  • 130 minut
  • 9 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • żółtka z jajek - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 3.5 szklanki
  • cynamon - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • drożdże świeże - 50 gramów
  • jabłko - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • migdały mielone - 2 łyżki
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • Kasia Maślany Smak - 1 sztuka
  • całe migdały - 10 gramów
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • cukier puder - 50 gramów
  • miód - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże
  2. W misie miksera utrzyj 175 g Kasi Maślany Smak z szklanką cukru pudru
  3. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas miksuj aż się składniki połączą.
  4. Do masy z tłuszczu i żółtek dodaj wygrzaną mąkę, i wyrób ciasto. Na sam koniec dodaj paczkę cynamonu i całość wyrabiaj przez co najmniej 10 minut.
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce mniej więcej na 1 godzinę.
  6. Gdy ciasto będzie wyrastać, rozpuść pozostałą część tłuszczu i dodaj do niego brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, zmielone migdały i ew. łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 9 równych części, i każdą rozwałkuj w paski.
  8. W każdym pasku na środku rozłóż masę przygotowaną wcześniej. Sklej pasek z ciasta dłuższymi krawędziami, aby zamknąć farsz w środku.
  9. Paski zwiń w ślimaka, i przełóż do formy kwadratowej wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,na termoobiegu przez 25 minut.
  10. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto posiekanym drobno jabłkiem, orzechami oraz ew. miodem.
  11. Z soku z cytryny oraz cukru pudru (50 g) przygotuj polewę i polej ślimaki zapieczone w formie