Cynamonowe zawijańce
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 220 °C
  • blacha wyłożona papierem do pieczenia

Składniki:

    ciasto
  • mleko półtłuste - 300 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 700 gramów
  • suszone drożdże - 7 gramów
  • drobny cukier - 100 gramów
  • średnie jajko - 1 sztuka
  • nadzienie
  • skórka z 1 cytryny
  • mielony cynamon - 3 łyżeczki
  • żurawina - 125 gramów
  • posiekane migdały - 50 gramów
  • średnie jajko - 1 sztuka
  • cukier kryształ lub Demerara - 60 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść Kasię w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury.
  2. W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  3. Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm.
  4. Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, cynamonu, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem.
  6. Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.