CYTRUSEK
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  •  °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 15 dekagramów
  • mąka tortowa - 10 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa budyniowa
  • brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 3 opakowania
  • cukier - 3 łyżki
  • masa śmietanowa
  • śmietana kremówka 30 % - 3 sztuki
  • cukier puder - 3 łyżeczki
  • śmietan fix - 3 opakowania
  • herbatniki Petit Buerre - 3 opakowania
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać cukier, później żółtka.
  3. Na koniec do masy dosypywać mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Masa budyniowa: Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki.
  5. Odlać sok z brzoskwiń i dodać do niego wodę, aby łącznie powstał 1 litr płynu.
  6. Ugotować na tym budynie z cukrem.
  7. Dodać kawałki owoców i gorący wylać na biszkopt.
  8. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić i połączyć z pozostałymi składnikami.
  9. Wylać na zimny budyń.
  10. Wierzch ciasta udekorować ciastkami.
  11. Polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny (lukier musi być rzadki, aby ciastka zmiękły).
  12. Wstawić do lodówki.
  13. Ciasto jest najlepsze następnego dnia po jego wykonaniu. Smacznego !!!