Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. |
Krok 2 |
Białka ubij na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Ciągle ubijając dodaj żółtka i cukier wanilinowy. |
Krok 3 |
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę startą z cytryny. |
Krok 4 |
Na koniec wlewaj cienkim strumieniem roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty. |
Krok 5 |
Formę o pojemności minimum 1,5 l wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 170 ℃ (termoobieg). |
Krok 6 |
Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobiną wody. Na koniec dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Gotowym lukrem posmaruj wierzch wystudzonej i wyjętej z formy babki.
|