Cytryniak

622


Łatwe


60 min.


10 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia350 gramów
mąka pszenna350 gramów
cukier350 gramów
proszek do pieczenia10 gramów
cukier waniliowy15 gramów
duża cytryna1 sztuka
duże jajka6 sztuk
Lukier:
cukier puder150 gramów
sok i skórka z cytryny0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Ciągle ubijając dodaj żółtka i cukier wanilinowy.
Krok 3
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę startą z cytryny.
Krok 4
Na koniec wlewaj cienkim strumieniem roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Krok 5
Formę o pojemności minimum 1,5 l wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 170 ℃ (termoobieg).
Krok 6
Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobiną wody. Na koniec dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Gotowym lukrem posmaruj wierzch wystudzonej i wyjętej z formy babki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl