Cytryniak
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C
  • Forma o pojemności min. 1,5 l

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 350 gramów
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • cukier - 350 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • cukier waniliowy - 15 gramów
  • duża cytryna - 1 sztuka
  • duże jajka - 6 sztuk
  • lukier
  • cukier puder - 150 gramów
  • sok i skórka z cytryny - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Ciągle ubijając dodaj żółtka i cukier wanilinowy.
  3. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę startą z cytryny.
  4. Na koniec wlewaj cienkim strumieniem roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty.
  5. Formę o pojemności minimum 1,5 l wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 170 ℃ (termoobieg).
  6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobiną wody. Na koniec dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Gotowym lukrem posmaruj wierzch wystudzonej i wyjętej z formy babki.