Cytrynowa kostka
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 225 gramów
  • cukier - 65 gramów
  • cukier waniliowy - 1.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
  • krem
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 300 gramów
  • mąka - 60 gramów
  • skórka z cytryny - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić.
  2. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm).
  3. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.
  5. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno.
  6. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka.
  7. Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
  8. Krem wyłożyć na podpieczone ciasto.
  9. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.