Cytrynowe ciasteczka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kasia bez laktozy - 200 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • lukier
  • cukier puder - 250 gramów
  • białko jajka - 1 sztuka
  • zielona herbata Matcha w proszku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtko.
  2. Następnie dodaj do ciasta skórkę startą z umytej cytryny i sok z połowy cytryny. Całość wymieszaj.
  3. Otrzymane ciasto zagnieć, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka. Ciasteczka ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-15 minut w 180 °C.
  5. Białko jajka utrzyj, dodając partiami cukier. Gdy otrzymany lukier będzie już gładki i gęsty, odłóż jedną łyżkę do oddzielnej miseczki. Dodaj szczyptę herbaty i wymieszaj. Wystudzone ciasteczka posmaruj najpierw białym lukrem, a następnie udekoruj zielonym. Odstaw do zastygnięcia.