Cytrynowe ciasteczka

49


Łatwe


60 min.


10 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna300 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Kasia bez laktozy200 gramów
cukier puder100 gramów
żółtko1 sztuka
cytryna1 sztuka
Lukier:
cukier puder250 gramów
białko jajka1 sztuka
zielona herbata Matcha w proszku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtko.
Krok 2
Następnie dodaj do ciasta skórkę startą z umytej cytryny i sok z połowy cytryny. Całość wymieszaj.
Krok 3
Otrzymane ciasto zagnieć, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka. Ciasteczka ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-15 minut w 180 °C.
Krok 5
Białko jajka utrzyj, dodając partiami cukier. Gdy otrzymany lukier będzie już gładki i gęsty, odłóż jedną łyżkę do oddzielnej miseczki. Dodaj szczyptę herbaty i wymieszaj. Wystudzone ciasteczka posmaruj najpierw białym lukrem, a następnie udekoruj zielonym. Odstaw do zastygnięcia.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl