Cytrynowe magdalenki z lodami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 0.6 szklanek
  • cukier - 0.3 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • sos malinowy - 1 opakowanie
  • sezonowe owoce - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • lody truskawkowe

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj przestudzoną Kasię, wymieszaj.
  2. Metalową foremkę do magdalenek o wielkości 7cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Do każdego wgłębienia włóż łyżkę ciasta. Odstaw na 10 minut.
  3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180st.C Wstaw foremkę z ciasteczkami do piekarnika i piecz 10 minut.
  4. Przygotuj małe miseczki. Na dno każdej wlej łyżkę sosu malinowego, włóż dwie kulki lodów i pokrojone owoce.
  5. Podawaj z magdalenkami.