Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem

12


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
ryż arborio350 gramów
masło6 łyżek
szalotka1 sztuka
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
woda750 mililitrów
wino wytrawne martini90 mililitrów
pieczarki350 gramów
posiekany rozmaryn2 łyżki
starty parmezan100 gramów
otarta skórka z cytryny
pieprz czarny mielony1 szczypta
por150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
Krok 2
Zmiksuj pory.
Krok 3
Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minut. Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.
Krok 4
Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.
Krok 5
Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów jeśli zostały. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Krok 6
Pokrój pieczarki w cienkie plastry i podsmaż na reszcie masła.
Krok 7
Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl