Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ryż arborio - 350 gramów
  • masło - 6 łyżek
  • szalotka - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • woda - 750 mililitrów
  • wino wytrawne martini - 90 mililitrów
  • pieczarki - 350 gramów
  • posiekany rozmaryn - 2 łyżki
  • starty parmezan - 100 gramów
  • otarta skórka z cytryny
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • małe pory - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
  2. Zmiksuj pory.
  3. Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minut. Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.
  4. Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.
  5. Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów jeśli zostały. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
  6. Pokrój pieczarki w cienkie plastry i podsmaż na reszcie masła.
  7. Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.