Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie

2


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
skrzydełka kurczaka1 kilogram
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 opakowanie
mąka ziemniaczana1 łyżka
parmezan50 gramów
olej6 łyżek
Glazura do skrzydełek::
ząbek czosnku5 sztuk
Ketchup Hellmann's Pikantny2 łyżki
świeży tymianek1 pęczek
cytryna2 sztuki
świeżo mielony czarny pieprz1 łyżeczka
orzechy włoskie50 gramów
brązowy cukier2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Przygotuj sos mieszając w moździerzu włoskie orzechy, brązowy cukier, posiekany tymianek, czosnek, ketchup Hellmann's, sok oraz otartą skórkę z cytryny.
Krok 3
Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu i dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Na koniec grillowania, skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie i przełóż na półmisek. Podawaj z pozostała marynatą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl