Cytrynowe skrzydełka w czosnku i parmezanie
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • parmezan - 50 gramów
  • olej - 6 łyżek
  • glazura do skrzydełek:
  • ząbek czosnku - 5 sztuk
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 2 łyżki
  • świeży tymianek - 1 pęczek
  • cytryna - 2 sztuki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • brązowy cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń, bo nie nadaje się ona do grillowania. W misce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr i mąkę ziemniaczaną z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.
  2. Przygotuj sos mieszając w moździerzu włoskie orzechy, brązowy cukier, posiekany tymianek, czosnek, ketchup Hellmann's, sok oraz otartą skórkę z cytryny.
  3. Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu i dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Na koniec grillowania, skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie i przełóż na półmisek. Podawaj z pozostała marynatą.