Cytrynowiec
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.6 szklanek
  • olej - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa cytrynowa
  • budyń cytrynowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 3 sztuki
  • woda - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • sok z cytryny - 10 łyżek
  • śmietana 30 % - 600 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżki
  • herbatniki - 1 opakowanie
  • lukier: - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając, dodać olej.
  2. Biszkopt upiec w formie(24x34cm) 25 minut. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytyny.
  3. Budynie wymieszać z cukrem w garnku. Dodać sok z cytyny, 2 szklanki wody rozmącone z żółtkami.
  4. Powoli podgrzać, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać Kasię i pianę ubitą z białek. Gorący budyń wylać na biszkopt i wystudzić.
  5. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę wyłożyć na masę cytrynową.
  6. Herbatniki maczać w soku cytrynowym z dodatkiem wody, ułożyć na śmietanie. Lukrem zalać herbatniki i dowolnie udekorować. Smacznego!!!