Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając, dodać olej. |
Krok 2 |
Biszkopt upiec w formie(24x34cm) 25 minut. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytyny. |
Krok 3 |
Budynie wymieszać z cukrem w garnku. Dodać sok z cytyny, 2 szklanki wody rozmącone z żółtkami. |
Krok 4 |
Powoli podgrzać, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać Kasię i pianę ubitą z białek. Gorący budyń wylać na biszkopt i wystudzić. |
Krok 5 |
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę wyłożyć na masę cytrynową. |
Krok 6 |
Herbatniki maczać w soku cytrynowym z dodatkiem wody, ułożyć na śmietanie. Lukrem zalać herbatniki i dowolnie udekorować. Smacznego!!! |