Cytrynowiec

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko4 sztuki
mąka pszenna0.75 szklanek
mąka ziemniaczana0.25 szklanek
cukier0.6 szklanek
olej2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa cytrynowa:
budyń cytrynowy2 opakowania
cukier1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
jajko3 sztuki
woda2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
sok z cytryny10 łyżek
śmietana 30 %600 mililitrów
cukier puder2 łyżki
żelatyna2 łyżki
herbatniki1 opakowanie
lukier:1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając, dodać olej.
Krok 2
Biszkopt upiec w formie(24x34cm) 25 minut. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytyny.
Krok 3
Budynie wymieszać z cukrem w garnku. Dodać sok z cytyny, 2 szklanki wody rozmącone z żółtkami.
Krok 4
Powoli podgrzać, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać Kasię i pianę ubitą z białek. Gorący budyń wylać na biszkopt i wystudzić.
Krok 5
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę wyłożyć na masę cytrynową.
Krok 6
Herbatniki maczać w soku cytrynowym z dodatkiem wody, ułożyć na śmietanie. Lukrem zalać herbatniki i dowolnie udekorować. Smacznego!!!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl