Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem

1


Średnie


150 min.


4 os.

Składniki
makaron cytrynowy ugotowany500 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny50 mililitrów
cebula3 sztuki
seler0.5 sztuk
marchewka2 sztuki
por1 sztuka
mięso wołowe mielone1 kilogram
sól do smaku
pieprz do smaku
passata pomidorowa 300 mililitrów
suszona bazylia3 łyżeczki
bulion warzywny250 mililitrów
starty parmezan150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki.
Krok 2
Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać aż znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć warzywa i podsmażyć je do czasu, aż cebula, seler, por i marchew się zrumienią. Warzywa przełożyć do garnka w którym będziemy gotować danie.
Krok 3
Mielone wołowe mięso wyłożyć na rozgrzaną Ramę Smaż jak szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor i będzie podsmażone. Przełożyć do warzyw.
Krok 4
Mięso i warzywa doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 250 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu (w razie potrzeby dolać więcej bulionu).
Krok 5
Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii.
Krok 6
Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty.
Krok 7
Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować.
Krok 8
Do gotującej się wody wyłożyć makaron i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić.
Krok 9
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, a na jego środek przygotowany sos. Wierzch dania posypać startym parmezanem.
Krok 10
Danie podawać gorące. Smacznego.
Autor: Krakowskie smaki AniPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl