Przygotowanie |
Krok 1 |
Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki. |
Krok 2 |
Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać aż znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć warzywa i podsmażyć je do czasu, aż cebula, seler, por i marchew się zrumienią. Warzywa przełożyć do garnka w którym będziemy gotować danie. |
Krok 3 |
Mielone wołowe mięso wyłożyć na rozgrzaną Ramę Smaż jak szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor i będzie podsmażone. Przełożyć do warzyw. |
Krok 4 |
Mięso i warzywa doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 250 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu (w razie potrzeby dolać więcej bulionu). |
Krok 5 |
Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii. |
Krok 6 |
Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty. |
Krok 7 |
Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować. |
Krok 8 |
Do gotującej się wody wyłożyć makaron i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić. |
Krok 9 |
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, a na jego środek przygotowany sos. Wierzch dania posypać startym parmezanem. |
Krok 10 |
Danie podawać gorące.
Smacznego. |