Cytrynowy sernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • nie wymaga pieczenia °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • pokruszone herbatniki - 300 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • woda - 3 łyżki
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • krem do karpatki - 1 opakowanie
  • mleko - 350 mililitrów
  • banan - 2 sztuki
  • galaretka pomarańczowa - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier i wodę zagotowujemy w garnczku i dodajemy pokruszone herbatniki.
  2. Powstałą masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w około 150 ml wody i odstawiamy do wystygnięcia (pilnujemy aby nie stężała).
  4. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia i wsypujemy do niego krem karpatkowy i miksujemy do uzyskania sztywnego kremu.
  5. Dodajemy do niego sok z połówki cytryny i ostygniętą galaretkę.
  6. Herbatniki układamy na dnie tortownicy, na nie wykładamy masę i chłodzimy w lodówce przez około 15 minut.
  7. Na masę układamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy zimną lub tężejącą galaretką pomarańczową, którą przyrządziliśmy wg przepisu na opakowaniu.
  8. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.