CZARNO-BIAŁY SERNIK

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 2.5 szklanki
  • jajko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk
  • kakao - 3 łyżki
  • ser biały - 1 kilogram
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto wyrobić ciasto.
  2. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Ser zemleć w maszynce do mięsa co najmniej 2-krotnie.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
  5. Dodawać po trochu do sera, cały czas mieszając.
  6. Do masy dodać budyń, proszek do pieczenia i rodzynki.
  7. Białka lekko posolić, ubić na sztywną pianę i wymieszać z przygotowaną masą.
  8. Ciasto wyjąć z lodówki.
  9. Podzielić na dwie części.
  10. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na blachę.
  11. Na starte ciasto wylać masę serową.
  12. Na wierzch masy zetrzeć drugą część ciasta.