| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar. |
| Krok 2 |
| Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy. |
| Krok 3 |
| Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką. Szybko wmieszać stopioną Kasię i wodę. |
| Krok 4 |
| Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem). Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy. Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak. Zdjąć papier. |
| Krok 5 |
| Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie. |
| Krok 6 |
| Masa: Osączyć i wydrylować wiśnie. |
| Krok 7 |
| Zostawić kilka sztuk do dekoracji. |
| Krok 8 |
| Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. |
| Krok 9 |
| Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą. |
| Krok 10 |
| Mieszać, aż zgęstnieje. |
| Krok 11 |
| Zostawić do całkowitego ostygnięcia. |
| Krok 12 |
| Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch. |
| Krok 13 |
| Ubić śmietanę na sztywno. Zostawić 1/3 do reszty, delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier. |
| Krok 14 |
| Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym. |
| Krok 15 |
| Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd. |
| Krok 16 |
| Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany. |
| Krok 17 |
| Boki i wierzch ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady. |
| Krok 18 |
| Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami. |