Przygotowanie |
Krok 1 |
Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar. |
Krok 2 |
Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy. |
Krok 3 |
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką. Szybko wmieszać stopioną Kasię i wodę. |
Krok 4 |
Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem). Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy. Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak. Zdjąć papier. |
Krok 5 |
Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie. |
Krok 6 |
Masa: Osączyć i wydrylować wiśnie. |
Krok 7 |
Zostawić kilka sztuk do dekoracji. |
Krok 8 |
Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. |
Krok 9 |
Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą. |
Krok 10 |
Mieszać, aż zgęstnieje. |
Krok 11 |
Zostawić do całkowitego ostygnięcia. |
Krok 12 |
Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch. |
Krok 13 |
Ubić śmietanę na sztywno. Zostawić 1/3 do reszty, delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier. |
Krok 14 |
Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym. |
Krok 15 |
Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd. |
Krok 16 |
Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany. |
Krok 17 |
Boki i wierzch ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady. |
Krok 18 |
Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami. |