Czekolada kryzysowa

Składniki:

  • sól - 1 gram
  • cukier - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 gram
  • kakao - 1 szklanka
  • mleka w proszku - 50 dekagramów
  • (1 kostka) margaryny - 25 dekagramów
  • rodzynki - 1 garść
  • posiekane orzechy - 1 garść
  • garść pokruszonych kruchych herbatników (mogą też być andruty albo dmuchany ryż) - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Na początek do szklanki letniej przegotowanej wody dodać cukier i cukier waniliowy i wymieszać, dodać do tego margarynę oraz szczyptę soli , przez cały czas mieszać na małym ogniu do powstania masy. Potem mleko w proszku przesiać z kakao, następnie, podgrzewać i cały czas mieszać, dodać do tego margarynę z dodatkami. Masa musi być jednolita. Na koniec dodać rodzynki i posiekane orzechy oraz pokruszone herbatniki, wszystko razem wymieszać. Blachę należy wysmarować margaryną i wlać do niej masę. Czekoladę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Czekolada musi porządnie zastygnąć.