Czekolada, śmietana, maliny…

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia5 gramów
jajka3 sztuki
cukier puder30 gramów
cukier kryształ30 gramów
mąka tortowa30 gramów
kakao2 łyżki
śmietana 36%1 szklanka
cukier puder1 łyżka
maliny1 opakowanie
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Krok 2
Jajka i cukier puder ubijamy mikserem.
Krok 3
Kakao mieszamy z mąką i delikatnie łączymy z masą jajeczną i roztopioną Kasią. Wylewamy na natłuszczony papier i lekko wyrównujemy łopatką. Pieczemy 12 minut.
Krok 4
W tym czasie na stolnicy rozkładamy czystą ściereczkę, na niej kładziemy arkusz papieru do pieczenia, który należy posypać miałkim cukrem.
Krok 5
Następnie kładziemy na nim upieczone, jeszcze ciepłe ciasto, odrywamy delikatnie papier, na którym się piekło i ostrożnie zwijamy ciasto razem z posypanym cukrem arkuszem prostopadle do krótszego boku.
Krok 6
Odstawiamy na 5 minut, by ostygło.
Krok 7
W tym czasie ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru.
Krok 8
Rozwijamy ciasto, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy malinami i ponownie zwijamy, tym razem bez papieru.
Krok 9
Gotową roladę zawijamy w papier i ściereczkę i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.
Krok 10
Po schłodzeniu kroimy na porcje i podajemy z malinami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl