CZEKOLADKI Z NADZIENIEM MALINOWYM
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 100 °C

Składniki:

  • maliny - 150 gramów
  • cukier - 1 łyżka
  • wódka - 1 łyżka
  • biała czekolada - 200 gramów
  • śmietana kremówka - 50 mililitrów
  • czekolada gorzka - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Maliny i cukier umieścić w małym garnuszku, zagotować. Pogotować 2 minuty, przetrzeć przez sito i odrzucić pestki. Dodać wódkę, gotować do momentu, aż nadmiar wody odparuje i otrzymamy około 3 łyżek malinowego puree. Ostudzić.
  2. W misce nad kąpielą wodną umieścić białą czekoladę połamaną na kawałki, kremówkę i malinowe puree. Roztopić, mieszając tylko od czasu do czasu, by składniki się połączyły. Odstawić do przestudzenia.
  3. Nadzienie powinno zgęstnieć i nie powinno być ciepłe. Przygotować silikonową foremkę do czekoladek.
  4. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, by była bardziej gęsta i nie spływała ze ścianek foremki.
  5. Pędzelkiem lub łyżeczką wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (warstwa powinna być grubsza, by pralinki nie pękały przy wyciąganiu).
  6. Schłodzić w lodówce. Na tak wysmarowane czekoladą foremki nałożyć nadzienie, zostawiając miejsce na końcowe zalanie czekoladą (nie trzeba foremki z nadzieniem schładzać, można to zrobić bezpośrednio po nałożeniu czekolady na górę).
  7. Schłodzić w lodówce.
  8. Delikatnie wyjmować z foremek.
  9. Nadzienia wychodzi dużo, można robić pół porcji albo podwójne czekoladki, czyli 60 sztuk.