Czekoladowa fantazja
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • masło - 50 gramów
  • czekolada - 50 gramów
  • jaja kurze - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • woda gazowana - 80 mililitrów
  • kakao - 1.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć masło oraz czekoladę, postawić na małym ogniu, aby te składniki się roztopiły, następnie dodać mleko, kakao i zmiksować.
  2. Odstawić z ognia i wrzucić 2 jaja oraz cukier i mąkę, później wodę, następnie porządnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy na naleśniki.
  3. Masę należy wlać na rozgrzaną patelnię, ok. 4 łyżki ciasta (trochę mniej lub więcej w zależności od potrzeb) rozprowadzić na całą patelnię i podsmażać ok. minuty po każdej stronie.
  4. Gotowe naleśniki można przełożyć bitą śmietaną oraz owocami, w moim przypadku truskawkami i polane polewą czekoladową. Smacznego!