Czekoladowa pascha
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

    masa serowa:
  • gęsty twaróg sernikowy - 800 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 200 gramów
  • ugotowane na twardo żółtka - 5 sztuk
  • cukier puder - 200 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • złote rodzynki - 100 gramów
  • suszona morela - 100 gramów
  • biała czekolada - 100 gramów
  • wierzch:
  • polewa z białej czekolady - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku razem z czekoladą, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  2. Masę przelej do miski, dodaj cukier puder, przetarte przez sito żółtka jaj i ser, wymieszaj wszystko mikserem.
  3. Białą czekoladę zetrzyj na tarce, morele pokrój w kostkę. Czekoladę i bakalie dodaj do masy i wymieszaj.
  4. Miskę wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do niej przygotowaną masę. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na papier do pieczenia i odłóż do lodówki.
  5. Paschę ułóż na paterze, wyjmij z foremki, usuń gazę. Stwardniałą polewę połam na kawałki i udekoruj paschę. (Kawałki polewy możesz przykleić do paschy smarując je odrobiną rozpuszczonej polewy.)