Czekoladowa pascha
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • twaróg sernikowy - 1 kilogram
  • żółtka (L) - 4 sztuki
  • cukier puder - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 250 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • kandyzowana skórka pomarańczy - 100 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • gorzka czekolada na wiórki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodaj po 1 żółtka.
  2. Do otrzymanej masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem.
  3. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną czekoladę, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Sito lub durszlak wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do środka przygotowaną masę, zawiń na wierzch gazę i obciąż. Ustaw tak by wyciekający płyn nie stykaj się z paschą.
  5. Całość odstaw na noc do lodówki. Rano wyłóż paschę na talerzyk i usuń gazę.
  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na schłodzoną kamienną deskę lub paterę. Gdy czekolada zastygnie szerokim nożem lub kuchenną szpachelką zetnij z czekolady wiórki. Wiórkami udekoruj paschę.