Czekoladowa pascha

31


Łatwe


30 min.


10 os.

Składniki
Masa serowa:
twaróg sernikowy1 kilogram
żółtka (L)4 sztuki
cukier puder200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak250 gramów
rodzynki100 gramów
kandyzowana skórka pomarańczy100 gramów
gorzka czekolada100 gramów
mleko50 mililitrów
Wierzch:
gorzka czekolada na wiórki100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodaj po 1 żółtka.
Krok 2
Do otrzymanej masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem.
Krok 3
Do masy serowej dodaj rozpuszczoną czekoladę, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Krok 4
Sito lub durszlak wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do środka przygotowaną masę, zawiń na wierzch gazę i obciąż. Ustaw tak by wyciekający płyn nie stykaj się z paschą.
Krok 5
Całość odstaw na noc do lodówki. Rano wyłóż paschę na talerzyk i usuń gazę.
Krok 6
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na schłodzoną kamienną deskę lub paterę. Gdy czekolada zastygnie szerokim nożem lub kuchenną szpachelką zetnij z czekolady wiórki. Wiórkami udekoruj paschę.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl