Czekoladowa tarta/Carte d'Or Tiramisu
przepisy.pl
15 minut
Łatwe
Składniki:
mąka - 1 szklanka
cukier - 80 gramów
jajko - 1 sztuka
sól - 1 szczypta
śmietanka kremówka - 200 mililitrów
czekolada gorzka - 200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 25 gramów
wiórki czekoladowe - 1 opakowanie
lody Carte d’Or Tiramisu - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem. Ciasto wyłóż na stół, zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 23cm i piecz w 180st.C około 15 minut.
Śmietankę zagotuj w rondelku. Dodaj czekoladę i Kasię, i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Masę lekko przestudź, wymieszaj z likierem i wylej na ciasto. Ciasto odstaw na godzinkę do lodówki.
Gotową tartę pokrój na kawałki, posyp wiórkami czekolady i podawaj z lodami Carte d'Or Tiramisu.