Czekoladowa tarta/Carte d'Or Tiramisu
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 80 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • śmietanka kremówka - 200 mililitrów
  • czekolada gorzka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • wiórki czekoladowe - 1 opakowanie
  • lody Carte d’Or Tiramisu - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem. Ciasto wyłóż na stół, zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 23cm i piecz w 180st.C około 15 minut.
  3. Śmietankę zagotuj w rondelku. Dodaj czekoladę i Kasię, i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  4. Masę lekko przestudź, wymieszaj z likierem i wylej na ciasto. Ciasto odstaw na godzinkę do lodówki.
  5. Gotową tartę pokrój na kawałki, posyp wiórkami czekolady i podawaj z lodami Carte d'Or Tiramisu.