Czekoladowe

1


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia3 opakowania
mąka2.66 szklanki
cukier biały0.75 szklanek
cukier brązowy0.33 szklanek
kakao0.75 szklanek
proszek do pieczenia3 łyżeczki
soda oczyszczona1 łyżeczka
sól0.5 łyżeczek
jajko4 sztuki
kwaśna śmietana0.75 szklanek
ekstrakt waniliowy2 łyżeczki
olej0.33 szklanek
zimna woda1.5 szklanek
Polewa:
gorzka czekolada200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier puder1.75 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na ok. 180°C. Kasią smarujemy foremkę do ciasta (o średnicy ok. 24-26cm).
Krok 2
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie trzeba mieszamy jajka, śmietanę i wanilię.
Krok 3
W mikserze ubijamy Kasię z olejem, później dolewamy wody. Dosypujemy suche składniki i miksujemy na małej prędkości.
Krok 4
Składniki z drugiej miski dosypujemy do reszty i miksujemy aż wszystko się połączy.
Krok 5
Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Można też sprawdzać patyczkiem czy jest już suche. Ciasto pozostawiamy w foremce do ostygnięcia (inaczej może nam opaść).
Krok 6
Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (miskę z czekoladą wkładamy do garnka z wodą i na gaz)
Krok 7
W misce na gładką masę ubijamy Kasię, potem dodajemy cukier puder/cukier i znów ubijamy, aż masa będzie puszysta.
Krok 8
Dodajemy ciepłą czekoladę i mieszamy dotąd aż składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek.
Krok 9
Polewamy ciasto polewą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl