Przygotowanie |
Krok 1 |
Nastawiamy piekarnik na ok. 180°C. Kasią smarujemy foremkę do ciasta (o średnicy ok. 24-26cm). |
Krok 2 |
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie trzeba mieszamy jajka, śmietanę i wanilię. |
Krok 3 |
W mikserze ubijamy Kasię z olejem, później dolewamy wody. Dosypujemy suche składniki i miksujemy na małej prędkości. |
Krok 4 |
Składniki z drugiej miski dosypujemy do reszty i miksujemy aż wszystko się połączy. |
Krok 5 |
Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Można też sprawdzać patyczkiem czy jest już suche. Ciasto pozostawiamy w foremce do ostygnięcia (inaczej może nam opaść). |
Krok 6 |
Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (miskę z czekoladą wkładamy do garnka z wodą i na gaz) |
Krok 7 |
W misce na gładką masę ubijamy Kasię, potem dodajemy cukier puder/cukier i znów ubijamy, aż masa będzie puszysta. |
Krok 8 |
Dodajemy ciepłą czekoladę i mieszamy dotąd aż składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek. |
Krok 9 |
Polewamy ciasto polewą. |