Czekoladowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 75 minut
  • 180 C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 opakowania
  • mąka - 2.66 szklanki
  • cukier biały - 0.75 szklanek
  • cukier brązowy - 0.33 szklanek
  • kakao - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • jajko - 4 sztuki
  • kwaśna śmietana - 0.75 szklanek
  • ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
  • olej - 0.33 szklanek
  • zimna woda - 1.5 szklanek
  • gorzka czekolada - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1.75 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na ok. 180°C. Kasią smarujemy foremkę do ciasta (o średnicy ok. 24-26cm).
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce dokładnie trzeba mieszamy jajka, śmietanę i wanilię.
  3. W mikserze ubijamy Kasię z olejem, później dolewamy wody. Dosypujemy suche składniki i miksujemy na małej prędkości.
  4. Składniki z drugiej miski dosypujemy do reszty i miksujemy aż wszystko się połączy.
  5. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Można też sprawdzać patyczkiem czy jest już suche. Ciasto pozostawiamy w foremce do ostygnięcia (inaczej może nam opaść).
  6. Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (miskę z czekoladą wkładamy do garnka z wodą i na gaz)
  7. W misce na gładką masę ubijamy Kasię, potem dodajemy cukier puder/cukier i znów ubijamy, aż masa będzie puszysta.
  8. Dodajemy ciepłą czekoladę i mieszamy dotąd aż składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek.
  9. Polewamy ciasto polewą.