Czekoladowe babeczki z malinami
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 31 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • zmielone orzechy laskowe - 60 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 50 gramów
  • czekolada - 125 gramów
  • kakao - 20 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • miód - 50 gramów
  • śmietana 12% - 0.3 szklanek
  • jajko - 3 sztuki
  • mrożone maliny - 24 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 170 st.C. W misce wymieszaj lekko mikserem mąkę, cukier, orzechy i posiekaną Kasię.
  2. Powstałą kruszonkę wyłóż do 24 małych foremek i ugnieć palcami. Wstaw do pieca i piecz około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
  3. Czekoladę posiekaj na małe kawałki i włóż do szklanej miski. Dodaj kakao, cukier, miód, Kasię i śmietanę i podgrzewaj na pełnej mocy około 1,5 minuty. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodaj roztrzepane jajka i dalej mieszaj, aż masa będzie jednorodna.
  4. Do każdej foremki z ciastem włóż jedną malinkę i zalej masą czekoladową. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 180 st.C .
  5. Foremki wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 8 minut. Wystudź. Najlepiej smakują z kulką lodów lub sorbetu cytrynowego.