Czekoladowe batony
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • forma 17x26 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • kakao - 4 łyżki
  • mleko w proszku - 400 gramów
  • pszenica ekspandowana - 2 szklanki
  • orzechy włoskie - 1 szklanka
  • suszona żurawina - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku. Dodaj cukier, kakao oraz mleko i energicznie mieszaj do połączenia składników.
  2. Następnie do masy dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Powinno mieć gładką konsystencję, jeśli będzie zbyt gęste trzeba dodać kilka łyżek przegotowanej wody.
  3. Na końcu dodaj do masy ekspandowaną pszenicę, suszoną żurawinę i orzechy. Wymieszaj.
  4. Formę o wymiarach 17 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę dociskając dokładnie łyżką. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  5. Schłodzoną masę potnij ostrym nożem na batoniki i zawiń w pergamin.