Czekoladowe ciasto walentynkowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  •  °C

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 2 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • kakao - 3 łyżki
  • dżem wiśniowy - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie - 5 dekagramów
  • polewa
  • tabliczka czekolady - 3 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Ubić Kasię z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając, wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec (jeśli robimy w robocie kuchennym, to po wyłączeniu robota!) część orzechów, do małej tortownicy (lub większej w kształcie serca) wysmarowanej Kasią i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.
  2. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st., zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut, jak zaczyna pachnieć, sprawdzam, czy jest w środku suche - cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków - wbijam go do środka, wyjmuję i sprawdzam, czy jest suchy. Jeśli tak - ciasto jest gotowe. Jeśli jest przypieczone z góry, a w środku jeszcze niedokładnie - przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry.
  3. Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć.
  4. Wyjmujemy je z formy.
  5. Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły (ja ostatnio odkryłam mikrofalówkę - świetnie się nadaje).
  6. Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
  7. Stygnie.