Przygotowanie |
Krok 1 |
Ubić Kasię z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając, wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec (jeśli robimy w robocie kuchennym, to po wyłączeniu robota!) część orzechów, do małej tortownicy (lub większej w kształcie serca) wysmarowanej Kasią i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka. |
Krok 2 |
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st., zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut, jak zaczyna pachnieć, sprawdzam, czy jest w środku suche - cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków - wbijam go do środka, wyjmuję i sprawdzam, czy jest suchy. Jeśli tak - ciasto jest gotowe. Jeśli jest przypieczone z góry, a w środku jeszcze niedokładnie - przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry. |
Krok 3 |
Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć. |
Krok 4 |
Wyjmujemy je z formy. |
Krok 5 |
Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły (ja ostatnio odkryłam mikrofalówkę - świetnie się nadaje). |
Krok 6 |
Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą. |
Krok 7 |
Stygnie. |