Czekoladowe ciasto walentynkowe

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
jajko1 sztuka
cukier1 szklanka
mleko1 szklanka
orzechy włoskie5 dekagramów
mąka2 szklanki
kakao3 łyżki
soda oczyszczona1 łyżeczka
dżem wiśniowy3 łyżki
Polewa:
tabliczka czekolady3 opakowania
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
Przygotowanie
Krok 1
Ubić Kasię z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając, wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec (jeśli robimy w robocie kuchennym, to po wyłączeniu robota!) część orzechów, do małej tortownicy (lub większej w kształcie serca) wysmarowanej Kasią i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.
Krok 2
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st., zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut, jak zaczyna pachnieć, sprawdzam, czy jest w środku suche - cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków - wbijam go do środka, wyjmuję i sprawdzam, czy jest suchy. Jeśli tak - ciasto jest gotowe. Jeśli jest przypieczone z góry, a w środku jeszcze niedokładnie - przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry.
Krok 3
Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć.
Krok 4
Wyjmujemy je z formy.
Krok 5
Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły (ja ostatnio odkryłam mikrofalówkę - świetnie się nadaje).
Krok 6
Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Krok 7
Stygnie.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl