Przygotowanie |
Krok 1 |
Ubić Kasię z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec część orzechów. |
Krok 2 |
Do małej tortownicy wysmarowanej Kasią i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka. |
Krok 3 |
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st., zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut. |
Krok 4 |
Jak zaczyna pachnieć sprawdzamy, czy jest w środku suche, cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wbijamy go do środka, wyjmujemy i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest gotowe. Jeśli jest przypieczone z góry, a w środku jeszcze niedokładnie, to przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry. |
Krok 5 |
Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć. |
Krok 6 |
Wyjmujemy je z formy. |
Krok 7 |
Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły. Można w mikrofalówce. |
Krok 8 |
Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą. |
Krok 9 |
Stygnie. |