Czekoladowe ciasto walentynkowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 2 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • dżem wiśniowy - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • orzech włoski - 5 dekagramów
  • polewa
  • czekolada - 3 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Ubić Kasię z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec część orzechów.
  2. Do małej tortownicy wysmarowanej Kasią i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.
  3. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st., zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut.
  4. Jak zaczyna pachnieć sprawdzamy, czy jest w środku suche, cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wbijamy go do środka, wyjmujemy i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest gotowe. Jeśli jest przypieczone z góry, a w środku jeszcze niedokładnie, to przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry.
  5. Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć.
  6. Wyjmujemy je z formy.
  7. Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły. Można w mikrofalówce.
  8. Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
  9. Stygnie.