Czekoladowe ciasto walentynkowe

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
cukier1 szklanka
mąka2 szklanki
mleko1 szklanka
jajko1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
dżem wiśniowy3 łyżki
kakao3 łyżki
soda oczyszczona1 łyżeczka
orzech włoski5 dekagramów
Polewa:
czekolada3 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
Ubić Kasię z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec część orzechów.
Krok 2
Do małej tortownicy wysmarowanej Kasią i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.
Krok 3
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st., zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut.
Krok 4
Jak zaczyna pachnieć sprawdzamy, czy jest w środku suche, cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wbijamy go do środka, wyjmujemy i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest gotowe. Jeśli jest przypieczone z góry, a w środku jeszcze niedokładnie, to przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry.
Krok 5
Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć.
Krok 6
Wyjmujemy je z formy.
Krok 7
Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły. Można w mikrofalówce.
Krok 8
Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Krok 9
Stygnie.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl