Czekoladowe Crinkles

145


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia60 gramów
czekolada gorzka 70%150 gramów
cukier80 gramów
mąka120 gramów
jajka2 sztuki
proszek do pieczenia1.4 łyżeczek
sól1 szczypta
cukier puder do dekoracji 1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 2
W rondelku rozpuść Kasię razem z połamaną czekoladą.
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.
Krok 4
Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do zamrażarki.
Krok 5
Ze schłodzonego ciasta zrób wałek i potnij ciasto na jednakowe kawałki.
Krok 6
Z każdego kawałka zrób kuleczkę i obtocz ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 12 minut.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl