Czekoladowe Crinkles
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 12 minut
  • 180 °C
  • blacha do pieczenia

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • czekolada gorzka 70% - 150 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 120 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1.4 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • cukier puder do dekoracji - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W rondelku rozpuść Kasię razem z połamaną czekoladą.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.
  4. Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do zamrażarki.
  5. Ze schłodzonego ciasta zrób wałek i potnij ciasto na jednakowe kawałki.
  6. Z każdego kawałka zrób kuleczkę i obtocz ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 12 minut.