Czekoladowe Jeże

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
woda250 mililitrów
jajko6 sztuk
Krem:
jajko3 sztuki
gorzka czekolada33 dekagramy
sól1 szczypta
rodzynki1 łyżka
Ciasto:
mąka250 gramów
Krem:
mąka7.5 dekagramów
Ciasto:
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
proszek do pieczenia2 łyżeczki
śmietana kremówka0.5 litrów
mąka kukurydziana5 dekagramów
cukier puder2 łyżki
kakao1 łyżka
białko 1 sztuka
miałki cukier7.5 dekagramów
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia17.5 dekagramów
smietana fix2 opakowania
zmielone orzechy laskowe7.5 dekagramów
migdały pokrojone w słupki5 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
12,5 dag Kasi włóż do salaterki i utrzyj mikserem na lekki krem, dodając kolejno cukier, cukier waniliowy, jajka, sól i zmielone orzechy.
Krok 2
Pod sam koniec ucierania dodaj 10 dag startej na tarce czekolady.
Krok 3
W salaterce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ucieranego ciasta. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj tyle mąki, by można było formować ciasto rękoma w kulki.
Krok 4
Uformuj z ciasta 1 dużą kulkę i 5-6 małych.
Krok 5
Z jednej strony uformuj jeżykom główki, ułóż je na posmarowanej Kasią blasze do pieczenia.
Krok 6
Nagrzej piekarnik do temp. 160 - 180 C i wstaw blachę z ciastem do piekarnika.
Krok 7
Duży jeż wymaga 1h pieczenia, mniejsze 1/2h. Trzeba je więc po 30 minutach ostrożnie wyjąć z piekarnika.
Krok 8
12, 5 dag czekolady rozpuść w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą.
Krok 9
Mieszaj w czasie rozpuszczania.
Krok 10
Ciepłą czekoladą pokryj upieczone ciastka.
Krok 11
Z rodzynek zrób oczy i nosek.
Krok 12
Nakłuj ciasto wykałaczką i w dziurki powkładaj słupki z migdałów.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl