Czekoladowe Jeże
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160 - 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • woda - 250 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • śmietana kremówka - 0.5 litrów
  • smietana fix - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 17.5 dekagramów
  • miałki cukier - 7.5 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • zmielone orzechy laskowe - 7.5 dekagramów
  • gorzka czekolada - 33 dekagramy
  • mąka - 7.5 dekagramów
  • mąka kukurydziana - 5 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżka
  • rodzynki - 1 łyżka
  • migdały pokrojone w słupki - 5 dekagramów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • białko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. 12,5 dag Kasi włóż do salaterki i utrzyj mikserem na lekki krem, dodając kolejno cukier, cukier waniliowy, jajka, sól i zmielone orzechy.
  2. Pod sam koniec ucierania dodaj 10 dag startej na tarce czekolady.
  3. W salaterce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ucieranego ciasta. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj tyle mąki, by można było formować ciasto rękoma w kulki.
  4. Uformuj z ciasta 1 dużą kulkę i 5-6 małych.
  5. Z jednej strony uformuj jeżykom główki, ułóż je na posmarowanej Kasią blasze do pieczenia.
  6. Nagrzej piekarnik do temp. 160 - 180 C i wstaw blachę z ciastem do piekarnika.
  7. Duży jeż wymaga 1h pieczenia, mniejsze 1/2h. Trzeba je więc po 30 minutach ostrożnie wyjąć z piekarnika.
  8. 12, 5 dag czekolady rozpuść w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą.
  9. Mieszaj w czasie rozpuszczania.
  10. Ciepłą czekoladą pokryj upieczone ciastka.
  11. Z rodzynek zrób oczy i nosek.
  12. Nakłuj ciasto wykałaczką i w dziurki powkładaj słupki z migdałów.