Czekoladowe Jeże

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
mąka250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
woda250 mililitrów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
śmietana kremówka0.5 litrów
smietana fix2 opakowania
Kostka do pieczenia Kasia17.5 dekagramów
miałki cukier7.5 dekagramów
jajko3 sztuki
sól1 szczypta
zmielone orzechy laskowe7.5 dekagramów
gorzka czekolada33 dekagramy
mąka7.5 dekagramów
mąka kukurydziana5 dekagramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao1 łyżka
rodzynki1 łyżka
migdały pokrojone w słupki5 dekagramów
cukier puder2 łyżki
białko 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
12,5 dag Kasi włóż do salaterki i utrzyj mikserem na lekki krem, dodając kolejno cukier, cukier waniliowy, jajka, sól i zmielone orzechy.
Krok 2
Pod sam koniec ucierania dodaj 10 dag startej na tarce czekolady.
Krok 3
W salaterce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ucieranego ciasta. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj tyle mąki, by można było formować ciasto rękoma w kulki.
Krok 4
Uformuj z ciasta 1 dużą kulkę i 5-6 małych.
Krok 5
Z jednej strony uformuj jeżykom główki, ułóż je na posmarowanej Kasią blasze do pieczenia.
Krok 6
Nagrzej piekarnik do temp. 160 - 180 C i wstaw blachę z ciastem do piekarnika.
Krok 7
Duży jeż wymaga 1h pieczenia, mniejsze 1/2h. Trzeba je więc po 30 minutach ostrożnie wyjąć z piekarnika.
Krok 8
12, 5 dag czekolady rozpuść w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą.
Krok 9
Mieszaj w czasie rozpuszczania.
Krok 10
Ciepłą czekoladą pokryj upieczone ciastka.
Krok 11
Z rodzynek zrób oczy i nosek.
Krok 12
Nakłuj ciasto wykałaczką i w dziurki powkładaj słupki z migdałów.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl