| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| 12,5 dag Kasi włóż do salaterki i utrzyj mikserem na lekki krem, dodając kolejno cukier, cukier waniliowy, jajka, sól i zmielone orzechy. |
| Krok 2 |
| Pod sam koniec ucierania dodaj 10 dag startej na tarce czekolady. |
| Krok 3 |
| W salaterce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ucieranego ciasta. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj tyle mąki, by można było formować ciasto rękoma w kulki. |
| Krok 4 |
| Uformuj z ciasta 1 dużą kulkę i 5-6 małych. |
| Krok 5 |
| Z jednej strony uformuj jeżykom główki, ułóż je na posmarowanej Kasią blasze do pieczenia. |
| Krok 6 |
| Nagrzej piekarnik do temp. 160 - 180 C i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. |
| Krok 7 |
| Duży jeż wymaga 1h pieczenia, mniejsze 1/2h. Trzeba je więc po 30 minutach ostrożnie wyjąć z piekarnika. |
| Krok 8 |
| 12, 5 dag czekolady rozpuść w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą. |
| Krok 9 |
| Mieszaj w czasie rozpuszczania. |
| Krok 10 |
| Ciepłą czekoladą pokryj upieczone ciastka. |
| Krok 11 |
| Z rodzynek zrób oczy i nosek. |
| Krok 12 |
| Nakłuj ciasto wykałaczką i w dziurki powkładaj słupki z migdałów. |