Przygotowanie |
Krok 1 |
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao. Wymieszać łyżką. |
Krok 2 |
Teraz czas na składniki mokre. Masło i Kasię roztopić i ostudzić, do masła dodać mleko i roztrzepane jajko. Mokre składniki dodać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie - mają pozostać grudki. Gorzką czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do babeczkowej masy i delikatnie wymieszać. |
Krok 3 |
Szklankę mleka zagotować i do gorącego mleka dodać łyżkę cukru. W reszcie mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wsypać pół szklanki cukru, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje (będzie miał piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjąć rondelek z ognia i wlać gorące mleko-ostrożnie bo może pryskać. Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści. |
Krok 4 |
Następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, gładka karmelowa masa. |
Krok 5 |
Przygotować formę do pieczenia muffinek. W każde wgłębienie włożyć papierową papilotkę. Nakładać łyżką masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej włożyć karmelowe nadzienie i przykryć resztą czekoladowej masy. |
Krok 6 |
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek. |