Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem

3


Średnie


0 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
mąka pszenna1 szklanka
cukier0.5 szklanek
sól1 szczypta
mielone migdały0.5 szklanek
kakao3 łyżki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
soda1 łyżeczka
mleko1 szklanka
masło50 gramów
jajko1 sztuka
gorzka czekolada100 gramów
Nadzienie:
mleko1.3 szklanek
cukier0.5 szklanek
mąka ziemniaczana2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao. Wymieszać łyżką.
Krok 2
Teraz czas na składniki mokre. Masło i Kasię roztopić i ostudzić, do masła dodać mleko i roztrzepane jajko. Mokre składniki dodać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie - mają pozostać grudki. Gorzką czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do babeczkowej masy i delikatnie wymieszać.
Krok 3
Szklankę mleka zagotować i do gorącego mleka dodać łyżkę cukru. W reszcie mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wsypać pół szklanki cukru, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje (będzie miał piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjąć rondelek z ognia i wlać gorące mleko-ostrożnie bo może pryskać. Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści.
Krok 4
Następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, gładka karmelowa masa.
Krok 5
Przygotować formę do pieczenia muffinek. W każde wgłębienie włożyć papierową papilotkę. Nakładać łyżką masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej włożyć karmelowe nadzienie i przykryć resztą czekoladowej masy.
Krok 6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl