Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem
  • 0 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • mielone migdały - 0.5 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • masło - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • nadzienie
  • mleko - 1.3 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao. Wymieszać łyżką.
  2. Teraz czas na składniki mokre. Masło i Kasię roztopić i ostudzić, do masła dodać mleko i roztrzepane jajko. Mokre składniki dodać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie - mają pozostać grudki. Gorzką czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do babeczkowej masy i delikatnie wymieszać.
  3. Szklankę mleka zagotować i do gorącego mleka dodać łyżkę cukru. W reszcie mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wsypać pół szklanki cukru, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje (będzie miał piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjąć rondelek z ognia i wlać gorące mleko-ostrożnie bo może pryskać. Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści.
  4. Następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, gładka karmelowa masa.
  5. Przygotować formę do pieczenia muffinek. W każde wgłębienie włożyć papierową papilotkę. Nakładać łyżką masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej włożyć karmelowe nadzienie i przykryć resztą czekoladowej masy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek.