Czekoladowe rurki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • ciasto wymaga smażenia °C

Składniki:

  • mleko - 0.5 litrów
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 2 szklanki
  • zimna woda - 180 mililitrów
  • Nutella - 1 opakowanie
  • bita śmietana - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy mleko, wbijamy (sparzone) jajka, wsypujemy mąkę i wlewamy połowę wody.
  2. Ciasto mieszamy bardzo dokładnie – tak, aby nie zostały grudki mąki – trzepaczką lub mikserem.
  3. Odstawiamy na około 20 minut, aby mąka napęczniała.
  4. Smażymy tak jak naleśniki na rozgrzanym tłuszczu, ale bardzo cienkie.
  5. Pozostawiamy do wystudzenia.
  6. Środek smarujemy nutellą i zwijamy w rurki.
  7. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą. Doskonały świąteczny deser.